Stadsjuwelen: met het hart & handgemaakt…

door | feb 17, 2020 | Artikelen | 0 Reacties

Met het hart & handgemaakt…

Misschien vraag je je wel eens af waarom wij nu eigenlijk een levertijd van 1 tot 2 weken hanteren. Dat heeft alles te maken met het intensieve arbeidsproces. Graag geven we je een inkijkje in hoe onze 010-armbanden precies tot stand komen!

Ontwerp

Uiteraard begint alles met het ontwerp. We kiezen zorgvuldig een model voor een armband die de klant (jullie dus!) net als wij prachtig zal vinden en met trots zal willen dragen.

Walsen van materiaal

De edelsmid begint vervolgens met een zilveren plaat dunner te walsen tot de gewenste dikte. 

Het smeden

Het smeden is de meest tot de verbeelding sprekende bezigheid van de edelsmid. Het metaal wordt met krachtige hamerslagen naar de juiste vorm gedreven. De ruwe vorm ontstaat in dit stadium. Het geluid van deze bewerking is vaak ver buiten het atelier te horen.

Het gloeien

Door het smeden wordt het metaal vervormd en harder. Gloeien is dan noodzakelijk om barsten en scheuren te voorkomen. Het gloeien wordt op een ondergrond van houtskool gedaan. Het gegloeide zilver ziet er altijd spectaculair uit. Onderdompelen in spiritus maakt het materiaal nog zachter en dus nog beter bewerkbaar.

Het buigen in de juiste vorm

Met een stevige speciale tang wordt de vereiste vorm aan het gegloeide materiaal gegeven. Smeden en buigen van edelmetalen moet in een koude toestand gebeuren. Hierna is echter weer vuur nodig om open onderdelen te sluiten.

Het solderen

De basis van de armband is nog geen geheel. De armband wordt weer op het kooltje gelegd. De plekken waar delen bij elkaar komen worden met een speciaal vloeimiddel behandeld om aantasting door zuurstof tijdens het soldeerproces tegen te gaan. Ook wordt er een stukje zilversoldeer op de juiste plaats gelegd.

Handgemaakte sieraden Rotterdam

Hameren, zagen en vijlen

Als de armband gesoldeerd is, moet deze nog mooi afgewerkt worden. Dit gebeurt met hamer, zaag en vijl. Net zo lang tot jouw 010-armband bijna perfect is.

Het 010-logo 

Nu ontbreekt alleen het 010-logo nog. Uit een stuk zilveren plaat zagen we een plaatje voor het logo uit. Dit motiefje wordt dan gevijld en geschuurd en klaargemaakt om op de armband te solderen. Daarna wordt het logo erin gebrand. 

Het polijsten

De afwerking gebeurt in verschillende stappen. Als het ware van een grove naar een steeds meer verfijnde techniek. Als eerste worden met een vijl alle scherpe delen van het zilver afgehaald, om vervolgens met schuurpapier het geheel strak af te werken. De laatste fase is het polijsten van de armband. Met een zachte borstel en polijstvet wordt het metaal hoogglanzend gemaakt. 

Het resultaat: jouw 010-armband

Jouw zilveren 010-armband is nu klaar voor verzending. Per vliegtuig wordt de armband naar Rotterdam gezonden, waar het vervolgens via onze webshop of via een van onze winkels, zijn weg vindt naar jouw Rotterdamse pols!

Arbeidsintensief proces

In ongeveer drie werkdagen kan een edelsmit één zilveren armband produceren. Dit geldt overigens alleen voor zeer ervaren edelsmids. Een heel arbeidsintensief proces dus. Om kwaliteit te kunnen (blijven) garanderen hebben wij die levertijd van 1 tot 2 weken dus hard nodig, want het duurt even voordat we nieuwe voorraad in huis hebben als de oude op is. 

Gelukkig hebben wij – in onze webshop – elk model in elke maat meestal wel in voorraad. De levertijd is dus vaak korter dan de maximale twee weken!

Stadsjuwelen handgemaakte sieraden Rotterdam

Heren collectie

In onze herencollectie vind je onze bestseller De Kuip, maar ook strakke modellen als de Coolsingel en Hofplein. Wat is jouw juweel van de stad?

Dames collectie

In onze damescollectie vind je modellen vernoemd naar wijken als Zestienhoven en Overschie, maar ook straten als Aert van Nes en Lijnbaan.

0 reacties

Recente blogs

Producten